קיבוע זכויות
קיבוע זכויות הינו הליך ייחודי כחלק מהתהליך הפרישה לחוסכים שהגיעו לגיל 62 לאישה ו67 לגבר ובעצם במילים פשוטות נותן הטבות מסוימות לאוכלוסיות אלו. ההטבה מאפשרת קבלת הקלות מס הן בפיצויים ומענקי פרישה והן בתשלום מס על הפנסיה החודשית.
לפני שמבצעים קיבוע, חשוב להריץ מספר סימולציות לבדיקת ההטבה הנכונה עבור אותו חוסך, שכן רבות האפשרויות ומגוונות והצורה הטובה ביותר של שימוש בהטבה תתקבל רק לאחר תחקיר מעמיק של צרכים. בין היתר שיקול של המשך עבודה לאחר גיל הפרישה, גילאי הילדים והתלויים כלכלית בחוסך, רצף העבודה במקום העבודה האחרון ובכלל ועוד.. הליך זה הוא חשוב מאוד וממש לא כדאי לדלג עליו!
רגע לפני ביצוע תאום המס בפעם הראשונה, עליך לעבור מול פקיד השומה הליך חד פעמי בו קובע פקיד השומה את שיעור הפטור ממס לו אתה זכאי בהתחשב בכל האינפורמציה, הנתונים והמסמכים שהוצגו בפניו. הטופס שאותו עלייך למלא ע"פ טופס 161ד – בקשה לקיבוע זכויות לפי סעיף 9א לפקודה .
בין היתר עליך לגשת באזור מגורייך לפקיד השומה במס הכנסה, לצורך ביצוע תאום מס וקבלת אישור עבור משלם הפנסיה, מה שאומר בעצם כמה מס עליו לנכות מהפנסיה החודשית שלך.
בהגיעך לגיל הפרישה ע"פ המגדר, אתה זכאי לפטורים אדירי מימדים, אשר רק בפנייה יזומה ימומשו לך.
חשוב לזכור במהלך התהליך :
- לא די במילוי פשוט של "טופס 161ד" וכאן נגמר הסיפור, או שזה כה פשוט כפי שזה נשמע, טרם הפניה למס הכנסה יש לאתר ולרכז את כל המסמכים הדרושים, לבצע חישובי מס וכדאיות, לערוך ולצרף נספחים רלוונטים ולהיות מודע להשלכות של החלטות והבחירות אשר יעשה.
- לאחר הגשת הטופס, יש לוודא כי מילאו אותו בצורה הראויה כפי שביקשנו בהתייחס לפרמטרים האישיים ולצרכים, שכן יש לפעמים טעויות ונוצר המון חוסר התאמה ואי הבנות שעולות בעוגמת נפש גדולה. התוצאות שיקבעו ילוו אותך ל20 שנה ויותר הקרובות, וניתן לשנות או לערער על הבקשה רק 90 יום מיום ההגשה למס הכנסה.
- פקידי השומה במס הכנסה לא נוטים לעזור במילוי הטפסים כדי לא לשאת באחריות הרבה. לכן אם מצאת את עצמך בבעיה אל מול הטופס, יש להעזר במתכנן פרישה מוסמך.